Als je in jouw woonwijk om je heen kijkt, is de kans groot dat de meeste daken zijn voorzien van dakpannen. Dakpannen zijn in Nederland de populairste soort dakbedekking en dat is niet voor niets. Dakpannen zijn niet duur en hebben een langere levensduur dan andere soorten dakbedekking. 

Is jouw huis voorzien van dakpannen en ben je benieuwd of deze toe zijn aan vervanging? Wij leggen je graag uit wanneer jij jouw dakpannen het beste kunt (laten) vervangen.

Verouderde dakpannen

Vroeger werden de daken vooral voorzien van keramische dakpannen. Na ongeveer 70 jaar verdwijnt de waterafstotende kracht en worden de dakpannen poreus, hierdoor kan o.a. lekkage ontstaan.

Wanneer dakpannen poreus zijn, zullen ze daarnaast regenwater opnemen en dit vasthouden. Een nadelig effect hiervan is dat mos en algen de kans krijgen om op de dakpan te gaan groeien. Daarnaast kunnen de met vocht gevulde dakpannen ook gaan scheuren wanneer er sprake is van vorst.

Zijn jouw dakpannen ouder dan 70 jaar? Dan doe je er goed aan om jouw dakpannen te (laten) vervangen.

Beschadigde dakpannen

Dakpannen zorgen ervoor dat jouw huis is voorzien van een stevig dak. Dakpannen zorgen er dus voor dat jij altijd warm en droog binnen kunt zitten. In principe bieden dakpannen voldoende bescherming tegen alle weersomstandigheden.

Echter, het kan wel eens voorkomen dat een dakpan beschadigd raakt. Ondanks de stevigheid van een dakpan kan het dus alsnog voorkomen dat een dakpan breekt. Wanneer een dakpan eenmaal is gebroken, zal deze ook geen bescherming meer bieden.

Repareer jij jouw kapotte dakpan(nen) niet? Dan zal jouw huis niet meer goed beschermd zijn tegen regen. Op den duur zal er dan een lekkage ontstaan. De schade hiervan kan groot zijn.

Kortom: heb jij schade aan jouw dakpannen? Laat deze dan zo snel mogelijk vervangen, om meer schade te voorkomen.

Dakpannen vervangen

Hoewel het vervangen van jouw dakpannen geen regelmatig voorkomend klusje is, is het wel belangrijk dat je er op tijd bij bent als jouw dakpannen zijn beschadigd.

Natuurlijk kun je jouw dakpannen zelf vervangen. Echter, je kunt jezelf voorstellen dit een gevaarlijk klusje is. Je werkt immers op hoogte. Daarnaast is het belangrijk dat de nieuwe dakpannen op de juiste manier worden geplaatst. Worden dakpannen niet op de juiste manier geplaatst? Dan is de kans groot dat je last krijgt van lekkage.

Wij raden aan om de vervanging van jouw dakpannen te laten doen door een professional, zodat jij verzekerd bent van kundig aangelegde dakpannen.

Soorten dakpannen

Er zijn twee verschillende soorten dakpannen: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Beide soorten dakpannen bieden een goede bescherming en zijn van degelijke kwaliteit. Echter, er zit wel een prijsverschil tussen beide soorten dakpannen. 

Betonnen dakpannen

Ben je op zoek naar de goedkoopste optie? Dan zijn betonnen dakpannen het meest geschikt. Betonnen dakpannen worden gemaakt door vloeibaar beton in een mal te gieten en deze vervolgens hard te laten worden. De betonnen dakpannen worden vervolgens afgewerkt met een kleurcoating. Deze coating zorgt er tevens voor dat de dakpan is voorzien van een gladde laag, waardoor de dakpan mos- en algenvrij blijft. Een betonnen dakpan heeft een levensduur van circa 40 jaar.

Keramische dakpannen

Ben je op zoek naar dakpannen met de langste levensduur? Dan zijn keramische dakpannen het meest geschikt. Keramische dakpannen worden gemaakt van klei. Bij het maken van keramische dakpannen wordt de kei in een mal geperst. Deze mallen gaan vervolgens de oven in. De klei wordt op hoge temperatuur gebakken.

Vervolgens worden de keramische dakpannen voorzien van een glazuurlaag die ervoor zorgt dat de dakpan lang mee gaat. Een keramische dakpan heeft over het algemeen de langste levensduur. Een keramische dakpan heeft een levensduur van circa 70 jaar. 

Kosten dakpannen vervangen

In vergelijking met andere soorten dakbedekking, is het leggen van dakpannen vrij goedkoop. Zijn jouw dakpannen toe aan vervanging en ben je benieuwd naar de kosten? De kosten voor het vervangen van jouw dakpannen hangen af van verschillende factoren, namelijk:

Het aantal m2

Welke oppervlakte heeft het dak? Bij een oppervlakte van 100m2 ben je gemiddeld tussen de €7000 en €11000 kwijt.

Het materiaal van de dakpannen

Zoals je inmiddels weet zijn er twee soorten dakpannen te verkrijgen: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Welke van de twee jij kiest, heeft invloed op de uiteindelijke totaalprijs.

Wie gaat de dakpannen leggen?

Ga je de dakpannen zelf leggen? Of laat je de dakpannen leggen door een professional? Het zelf leggen van dakpannen is kostenbesparend, maar daarentegen wel risicovol. Het is een gevaarlijk klusje en het is van groot belang dat de dakpannen op de juiste manier worden geplaatst.

Waar koop je de dakpannen?

Waar jij jouw dakpannen koopt, heeft natuurlijk ook invloed op de uiteindelijke prijs. Verschillende leveranciers hanteren meestal ook verschillende prijzen. Wij maken goede afspraken met onze leverancier, waardoor wij u kunnen verzekeren van een goede en eerlijke prijs.

Graag geven we je een beeld van de kosten die je ongeveer kwijt bent. Gemiddeld kost het vervangen van dakpannen, per meter, tussen de €70-€110. Dit is met name afhankelijk van de werkzaamheden. 

Meer informatie nodig? Neem contact op!

Zijn jouw dakpannen toe aan vervanging en ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op. Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Voor meer informatie en tips, zie ook de andere blogs van 040 Dakdekker.

  • pijler-platte-daken-1
  • pijler-dakisolatie-1
  • pijler-lekkage-1
  • dakpannen 1

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Dakdekker vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang snel een prijsvoorstel. Waar in Brabant u ook een dakdekker nodig heeft, of het nu in Eindhoven, Heeze, Helmond, Geldrop of Deurne is.

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Dakdekker met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Dakdekker door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040dakdekker.nl

Copyright © 2022 www.040dakdekker.nl
Sitemap

040 Dakdekker
040 Dakdekker 4.9/ 5 based on 1 12 ratings.