Het is van groot belang dat je direct aan de slaag gaat met het repareren van je daklekkage. Water kan namelijk veel schade aanrichten aan de constructie van jouw dak. Een daklekkage is vrij gemakkelijk te verhelpen. 040 Dakdekker legt je in deze blog uit wat je zelf kunt doen bij een lekkage aan je dak.

Maar voor we dat doen, vertellen we eerst meer over de oorzaken van een daklekkage. En hoe je een daklekkage in een vroeg stadium kunt herkennen en opsporen.

Oorzaken daklekkage

Grofweg zijn er twee mogelijke oorzaken voor een daklekkage, namelijk:

  • Beschadigde dakpannen
  • Slechte regenwaterafvoer

De eerste optie spreekt voor zich. Verouderde, kapotte dakpannen kunnen niet meer al het water tegenhouden. Maar wist jij al dat een slechte regenwaterafvoer ook tot een daklekkage kan leiden?

Met name bij platte daken zien wij dit vaak fout gaan. Als er geen goede regenwaterafvoer is, blijft het water op het dak staan. Na veel regen heeft je dak het zwaar te verduren: het gewicht blijft op het dak drukken. Hierdoor zal het water zich tussen de naden gaan wringen, met een lekkage als gevolg.

Daklekkage herkennen en opsporen

Een daklekkage is te herkennen aan vochtplekken op het plafond, en/of loslatend behang.

In de meeste gevallen heeft het water al enkele meters afgelegd in de dakconstructie. Dat maakt het opsporen van de lekkage-kern een lastige klus.

Ga zelf niet je dak openbreken, maar schakel een expert in. Een dakdekker ziet vaak al snel waar het lek ontstaat. Naast dat een dakdekker de lekkage traceert, kan hij/zij je ook adviseren over de algehele conditie van jouw dak. En welke reparatie het beste bij jouw situatie past.

Tip: lees onze blog 'lekkage bitumen dak' om uit te vinden hoe je een lekkage van een bitumen dak opspoort en repareert!

Wat te doen bij een daklekkage?

Als jij een lekkage hebt aan jouw dak, is het belangrijk dat jij zo snel mogelijk handelt. Wij helpen je graag een handje op weg door jou stap voor stap te vertellen wat je moet doen in het geval van een daklekkage.

Wil jij eerst zelf zo veel mogelijk doen, voordat je een expert inschakelt? Logisch. Volg deze vier stappen:

1. Meld het lek aan de verzekering

De eerste stap: meld het lek aan de verzekering. Sommige verzekeraars hebben een alarmservice. De verzekeraar zal dan snel hulp bieden bij het regelen van noodreparaties en -voorzieningen.

Bij een daklekkage kun je in de meeste gevallen een beroep doen op jouw brandverzekering. Een basisdekking van de brandverzekering is o.a. materiële schade veroorzaakt door vocht.

Tip: Neem altijd foto’s van de schade. Op deze manier voorkom je dat je achteraf onenigheid krijgt met de verzekeraar.

2. Probeer verdere schade te voorkomen

Hoe meer water er in je huis lekt, hoe meer vochtschade je woning oploopt.

Je kunt verdere vochtschade beperken door het lekkende water op te vangen. Dit kan met emmers en bakken, of zelfs met dekens op de grond.

3. Lekkage dak zelf oplossen

Ben je zelf handig aangelegd? Dan kun je de lekkage waarschijnlijk zelf oplossen. Ga het dak op en controleer of er dakpannen scheef liggen, of zelfs missen. Is dit het geval? Dan komt de lekkage hier hoogstwaarschijnlijk vandaan. Wanneer je de dakpannen weer recht legt (of er een nieuwe dakpan op legt) zal het lek verholpen zijn.

Controleer ook altijd de dakpannen die nog wel vast lijken te zitten. Je wilt natuurlijk niet na iedere regenbui opnieuw het dak op.

4. Lukt het niet zelf? Schakel een expert in.

Ben je zelf niet zo handig, of kan je geen losse/scheve dakpannen vinden? Dan adviseren wij om een professional in te schakelen. Een dakdekker heeft de lekkage snel opgespoord en verholpen.

Kosten van een dakreparatie

Een dakdekker kan een uurtarief of een prijs per m2 vragen.

Gemiddeld ligt het uurtarief van een dakdekker tussen de €30 en €45.

Bij een plat dak ligt de prijs tussen de €45 en €65 per m2 en bij een schuin dak ligt de prijs tussen de €45 en €130 per m2.

Hoeveel je dakreparatie uiteindelijk kost, is afhankelijk van de ernst van de daklekkage. Veel dakdekkers maken van tevoren een inschatting van de uiteindelijke kosten.

Specialist nodig?

Heb jij een daklekkage en heb je hier hulp bij nodig? Bekijk dan onze daklekkage pagina of neem direct contact op.

Wij helpen je graag en zorgen ervoor dat jouw dak zo snel mogelijk gerepareerd wordt.

  • pijler-platte-daken-1
  • pijler-dakisolatie-1
  • pijler-lekkage-1
  • dakpannen 1

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Dakdekker vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang snel een prijsvoorstel. Waar in Brabant u ook een dakdekker nodig heeft, of het nu in Eindhoven, Heeze, Helmond, Geldrop of Deurne is.

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Dakdekker met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Dakdekker door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040dakdekker.nl

Copyright © 2022 www.040dakdekker.nl
Sitemap

040 Dakdekker
040 Dakdekker 4.9/ 5 based on 1 12 ratings.