Wat is de beste dakisolatie voor een schuin dak?

Het isoleren van een schuin dak brengt grote voordelen met zich mee. Dakisolatie zorgt er vooral voor dat de warmte in jouw huis niet verloren gaat. Hierdoor is het woonklimaat optimaal en kunt u enorm besparen op de stookkosten.

Lees verder

Hebt u een schuin dak en vraagt u uzelf af wat de beste dakisolatie hiervoor is? In deze blog leggen we u uit welke soorten dakisolaties het beste zijn voor een schuin dak. We beginnen met een uitleg over waarom u een dak moet isoleren. En wat de verschillen zijn tussen het isoleren van een schuin vs. een plat dak.

Waarom een schuin dak isoleren?

Een geïsoleerd schuin dak biedt meerdere voordelen.

Allereerst is de energiebesparing die de isolatie oplevert een groot voordeel. U kunt jaarlijks honderden euro’s besparen als jouw dak is voorzien van goede isolatie. Deze energiebesparing zorgt ervoor dat jouw woning een betere energiescore krijgt, wat kan leiden tot een hogere verkoopwaarde van jouw huis.

Goede isolatie zorgt er niet alleen voor dat de warmte in de winter langer in huis blijft, het zal er in de zomer ook voor zorgen dat jouw huis langer koel blijft. Het heeft dus een positieve invloed op het woonklimaat in jouw huis.

Wanneer jouw schuine dak is geïsoleerd zal dit de temperatuur aan de binnenzijde van het dak lager zijn. Hierdoor zal er geen condensvorming meer optreden in de dakconstructie. Vochtproblemen, zoals schimmel of rotting zullen dus niet meer voorkomen.

Verschil isolatie plat dak en schuin dak

Hoe een dak wordt geïsoleerd, is afhankelijk van het type dak.

Er wordt bij een dakconstructie onderscheid gemaakt tussen twee verschillende daken: een plat dak of een hellend (schuin) dak. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende isolatietechnieken: isolatie op de dakbedekking, of isolatie onder de dakbedekking.

Isolatiemateriaal bij een schuindak kunt u aan de binnen- en aan de buitenkant van het dakbeschot aanbrengen. Heeft jouw huis een plat dak? Dan kunt u dit alleen aan de buitenkant isoleren. Wanneer u een plat dak aan de binnenkant isoleert, kan dit namelijk vochtproblemen (zoals schimmel) veroorzaken.

Wat is de beste dakisolatie?

Goede dakisolatie is een investering die zichzelf terugverdient. U kunt op lange termijn heel wat geld besparen met goede isolatie. Maar wat is dan de beste dakisolatie?

Graag geven wij u meer informatie over de verschillende soorten isolatiematerialen. Voor een persoonlijk advies kunt u altijd contact opnemen met 040 Dakdekker.

Minerale wol als dakisolatie

Minerale wolsoorten zijn makkelijk te verwerken en bieden een goede isolatie voor schuine daken. Deze isolatiesoort is relatief goedkoop en heeft hierdoor de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Bent u op zoek naar isolatiemateriaal voor de beste prijs? Dan kunt u het beste kiezen voor een minerale wol-soort. Er zijn meerdere soorten minerale wol:

Glaswol

Glaswol wordt vaak gebruikt voor schuine daken. Het is makkelijk op maat te snijden en kan tussen de kepers van het dak geklemd worden. Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde. Daarnaast is het goedkoop én brandwerend.

Gaat u werken met glaswol? Dan is het wel aan te raden om beschermende handschoenen en een stofmasker te dragen. De vezels van glaswol zijn namelijk irriterend voor de huid en longen.

Rotswol

Ook rotswol heeft goede isolerende eigenschappen. Rotswol isoleert akoestisch gezien beter dan glaswol. Wilt u dus ook dat de akoestiek in de ruimte optimaal is? Dan kun u het beste kiezen voor rotswol.

Wij raden bij dit materiaal ook aan om beschermende handschoenen en een stofmasker te dragen.

Spuitisolatie – gespoten glaswol

Gespoten glaswol is ook een minerale wol. Gespoten glaswol heeft een fijne, wolachtige structuur. U kunt gespoten glaswol inspuiten tussen het dakgebint of zelfs gewoon los op de zoldervloer laten liggen. Gespoten glaswol is brandveilig, niet chemisch en het kan gemakkelijk verwijderd en gerecycled worden.

Ecologische oplossingen dakisolatie

Maakt u graag gebruik van duurzame materialen? Ga dan voor een milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

Drie opties die alle drie geschikt zijn voor het isoleren van schuine daken:

Schapenwol

Schapenwol biedt een hoge isolatiewaarde. Daarnaast heeft schapenwol luchtzuiverende eigenschappen en is het vochtwerend. Echter, vergeleken met minerale wolsoorten, is het gebruik van schapenwol als isolatiemateriaal wel aan de dure kant.

Schapenwol is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld glas- en rotswol, niet irriterend voor de huid of longen.

Papiervlokken

Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van krantenpapier en is om die reden erg milieuvriendelijk. Het gebruik van papiervlokken als isolatiemateriaal is relatief goedkoop en biedt dezelfde isolatiecapaciteit als glas- of rotswol.

Een nadeel van dit isolatiemateriaal is dat het ongeschikt is voor vochtige omstandigheden.

Hennepvezels

Ook hennepvezels hebben een hoge isolatiecapaciteit. Het wordt gemaakt van natuurlijke materialen, wat het een duurzaam alternatief maakt. Echter, dit isolatiemateriaal is, net als de papiervlokken, niet geschikt voor vochtige omstandigheden.

Schuin dak zelf isoleren

Als u een klein beetje handig bent, kun uw zelf jouw dak isoleren.

Bent u niet zo handig of hebt u helemaal geen tijd om jouw schuine dak te isoleren? Dan kun u ook een professional inschakelen voor jouw dakisolatie.

De kosten hiervan verschillen, maar gemiddeld kost dit zo’n €1.400 per 60m2.

Meer informatie?

Heb u naar aanleiding van deze blog nog vragen, of wilt u meer informatie over 040 Dakdekker?

Neem contact op. Wij helpen u graag verder.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×