Wanneer moet je dakpannen laten vervangen?

Als u in uw woonwijk om u heen kijkt, is de kans groot dat de meeste daken zijn voorzien van dakpannen. Dakpannen zijn in Nederland de populairste soort dakbedekking en dat is niet voor niets. Dakpannen zijn niet duur en hebben een langere levensduur dan andere soorten dakbedekking.

Lees verder

Is uw huis voorzien van dakpannen en bent u benieuwd of deze toe zijn aan vervanging? Wij leggen het u graag uit wanneer u uw dakpannen het beste kunt (laten) vervangen.

Verouderde dakpannen

Vroeger werden de daken vooral voorzien van keramische dakpannen. Na ongeveer 70 jaar verdwijnt de waterafstotende kracht en worden de dakpannen poreus, hierdoor kan o.a. lekkage ontstaan.

Wanneer dakpannen poreus zijn, zullen ze daarnaast regenwater opnemen en dit vasthouden. Een nadelig effect hiervan is dat mos en algen de kans krijgen om op de dakpan te gaan groeien. Daarnaast kunnen de met vocht gevulde dakpannen ook gaan scheuren wanneer er sprake is van vorst.

Zijn uw dakpannen ouder dan 70 jaar? Dan doet u er goed aan om uw dakpannen te (laten) vervangen.

Beschadigde dakpannen

Dakpannen zorgen ervoor dat uw huis is voorzien van een stevig dak. Dakpannen zorgen er dus voor dat u altijd warm en droog binnen kunt zitten. In principe bieden dakpannen voldoende bescherming tegen alle weersomstandigheden.

Echter, het kan wel eens voorkomen dat een dakpan beschadigd raakt. Ondanks de stevigheid van een dakpan kan het dus alsnog voorkomen dat een dakpan breekt. Wanneer een dakpan eenmaal is gebroken, zal deze ook geen bescherming meer bieden.

Repareert u uw kapotte dakpan(nen) niet? Dan zal uw huis niet meer goed beschermd zijn tegen regen. Op den duur zal er dan een lekkage ontstaan. De schade hiervan kan groot zijn.

Kortom: hebt u schade aan uw dakpannen? Laat deze dan zo snel mogelijk vervangen, om meer schade te voorkomen.

Dakpannen vervangen

Hoewel het vervangen van uw dakpannen geen regelmatig voorkomend klusje is, is het wel belangrijk dat u er op tijd bij bent als uw dakpannen zijn beschadigd.

Natuurlijk kun u uw dakpannen zelf vervangen. Echter, u kunt uzelf voorstellen dit een gevaarlijk klusje is. U werkt immers op hoogte. Daarnaast is het belangrijk dat de nieuwe dakpannen op de juiste manier worden geplaatst. Worden dakpannen niet op de juiste manier geplaatst? Dan is de kans groot dat u last krijgt van lekkage.

Wij raden aan om de vervanging van uw dakpannen te laten doen door een professional, zodat jij verzekerd bent van kundig aangelegde dakpannen.

Soorten dakpannen

Er zijn twee verschillende soorten dakpannen: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Beide soorten dakpannen bieden een goede bescherming en zijn van degelijke kwaliteit. Echter, er zit wel een prijsverschil tussen beide soorten dakpannen.

Betonnen dakpannen

Bent u op zoek naar de goedkoopste optie? Dan zijn betonnen dakpannen het meest geschikt. Betonnen dakpannen worden gemaakt door vloeibaar beton in een mal te gieten en deze vervolgens hard te laten worden. De betonnen dakpannen worden vervolgens afgewerkt met een kleurcoating. Deze coating zorgt er tevens voor dat de dakpan is voorzien van een gladde laag, waardoor de dakpan mos- en algenvrij blijft. Een betonnen dakpan heeft een levensduur van circa 40 jaar.

Keramische dakpannen

Bent u op zoek naar dakpannen met de langste levensduur? Dan zijn keramische dakpannen het meest geschikt. Keramische dakpannen worden gemaakt van klei. Bij het maken van keramische dakpannen wordt de kei in een mal geperst. Deze mallen gaan vervolgens de oven in. De klei wordt op hoge temperatuur gebakken.

Vervolgens worden de keramische dakpannen voorzien van een glazuurlaag die ervoor zorgt dat de dakpan lang mee gaat. Een keramische dakpan heeft over het algemeen de langste levensduur. Een keramische dakpan heeft een levensduur van circa 70 jaar.

Kosten dakpannen vervangen

In vergelijking met andere soorten dakbedekking, is het leggen van dakpannen vrij goedkoop. Zijn uw dakpannen toe aan vervanging en bent u benieuwd naar de kosten? De kosten voor het vervangen van uw dakpannen hangen af van verschillende factoren, namelijk:

Het aantal m2

Welke oppervlakte heeft het dak? Bij een oppervlakte van 100m2 bent u gemiddeld tussen de €7000 en €11000 kwijt.

Het materiaal van de dakpannen

Zoals u inmiddels weet zijn er twee soorten dakpannen te verkrijgen: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Welke van de twee jij kiest, heeft invloed op de uiteindelijke totaalprijs.

Wie gaat de dakpannen leggen?

Gaat u de dakpannen zelf leggen? Of laat u de dakpannen leggen door een professional? Het zelf leggen van dakpannen is kostenbesparend, maar daarentegen wel risicovol. Het is een gevaarlijk klusje en het is van groot belang dat de dakpannen op de juiste manier worden geplaatst.

Waar koopt u de dakpannen?

Waar u uw dakpannen koopt, heeft natuurlijk ook invloed op de uiteindelijke prijs. Verschillende leveranciers hanteren meestal ook verschillende prijzen. Wij maken goede afspraken met onze leverancier, waardoor wij u kunnen verzekeren van een goede en eerlijke prijs.

Graag geven we u een beeld van de kosten die u ongeveer kwijt bent. Gemiddeld kost het vervangen van dakpannen, per meter, tussen de €70-€110. Dit is met name afhankelijk van de werkzaamheden.

Meer informatie nodig? Neem contact op!

Zijn uw dakpannen toe aan vervanging en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op. Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Voor meer informatie en tips, zie ook de andere blogs van 040 Dakdekker.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×