Wat moet je doen bij een daklekkage?

Het is van groot belang dat u direct aan de slag gaat met het repareren van uw daklekkage. Water kan namelijk veel schade aanrichten aan de constructie van uw dak. Een daklekkage is vrij gemakkelijk te verhelpen. 040 Dakdekker legt u in deze blog uit wat u zelf kunt doen bij een lekkage aan uw dak.

Lees verder

Maar voor we dat doen, vertellen we eerst meer over de oorzaken van een daklekkage. En hoe u een daklekkage in een vroeg stadium kunt herkennen en opsporen.

Oorzaken daklekkage

Grofweg zijn er twee mogelijke oorzaken voor een daklekkage, namelijk:

  • Beschadigde dakpannen
  • Slechte regenwaterafvoer

De eerste optie spreekt voor zich. Verouderde, kapotte dakpannen kunnen niet meer al het water tegenhouden. Maar wist u al dat een slechte regenwaterafvoer ook tot een daklekkage kan leiden?

Met name bij platte daken zien wij dit vaak fout gaan. Als er geen goede regenwaterafvoer is, blijft het water op het dak staan. Na veel regen heeft uw dak het zwaar te verduren: het gewicht blijft op het dak drukken. Hierdoor zal het water zich tussen de naden gaan wringen, met een lekkage als gevolg.

Daklekkage herkennen en opsporen

Een daklekkage is te herkennen aan vochtplekken op het plafond, en/of loslatend behang.

In de meeste gevallen heeft het water al enkele meters afgelegd in de dakconstructie. Dat maakt het opsporen van de lekkage-kern een lastige klus.

Ga zelf niet uw dak openbreken, maar schakel een expert in. Een dakdekker ziet vaak al snel waar het lek ontstaat. Naast dat een dakdekker de lekkage traceert, kan hij/zij u ook adviseren over de algehele conditie van uw dak. En welke reparatie het beste bij uw situatie past.

Tip: lees onze projectblog ‘lekkage bitumen dak‘ hoe wij een bitumen dak lekkage hebben opgelost. 

Wat te doen bij een daklekkage?

Als u een lekkage hebt aan uw dak, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk handelt. Wij helpen u graag een handje op weg door jou stap voor stap te vertellen wat u moet doen in het geval van een daklekkage.

Wilt u eerst zelf zo veel mogelijk doen, voordat u een expert inschakelt? Logisch. Volg deze vier stappen:

1. Meldt het lek aan de verzekering

De eerste stap: meld het lek aan de verzekering. Sommige verzekeraars hebben een alarmservice. De verzekeraar zal dan snel hulp bieden bij het regelen van noodreparaties en -voorzieningen.

Bij een daklekkage kun u in de meeste gevallen een beroep doen op uw brandverzekering. Een basisdekking van de brandverzekering is o.a. materiële schade veroorzaakt door vocht.

Tip: Neem altijd foto’s van de schade. Op deze manier voorkomt u dat u achteraf onenigheid krijgt met de verzekeraar.

2. Probeer verdere schade te voorkomen

Hoe meer water er in uw huis lekt, hoe meer vochtschade uw woning oploopt.

U kunt verdere vochtschade beperken door het lekkende water op te vangen. Dit kan met emmers en bakken, of zelfs met dekens op de grond.

3. Lekkage dak zelf oplossen

Bent u zelf handig aangelegd? Dan kunt uw de lekkage waarschijnlijk zelf oplossen. Ga het dak op en controleer of er dakpannen scheef liggen, of zelfs missen. Is dit het geval? Dan komt de lekkage hier hoogstwaarschijnlijk vandaan. Wanneer uw de dakpannen weer recht legt (of er een nieuwe dakpan op legt) zal het lek verholpen zijn.

Controleer ook altijd de dakpannen die nog wel vast lijken te zitten. U wilt natuurlijk niet na iedere regenbui opnieuw het dak op.

4. Lukt het niet zelf? Schakel een expert in.

Bent u zelf niet zo handig, of kan u geen losse/scheve dakpannen vinden? Dan adviseren wij om een professional in te schakelen. Een dakdekker heeft de lekkage snel opgespoord en verholpen.

Kosten van een dakreparatie

Een dakdekker kan een uurtarief of een prijs per m2 vragen.

Gemiddeld ligt het uurtarief van een dakdekker tussen de €30 en €45.

Bij een plat dak ligt de prijs tussen de €45 en €65 per m2 en bij een schuin dak ligt de prijs tussen de €45 en €130 per m2.

Hoeveel uw dakreparatie uiteindelijk kost, is afhankelijk van de ernst van de daklekkage. Veel dakdekkers maken van tevoren een inschatting van de uiteindelijke kosten.

Specialist nodig?

Hebt u een daklekkage en hebt u hier hulp bij nodig? Bekijk dan onze daklekkage pagina of neem direct contact op.

Wij helpen u graag en zorgen ervoor dat uw dak zo snel mogelijk gerepareerd wordt.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×