Dakbedekking aanbrengen, vervangen én repareren

Dakbedekking aanbrengen, vervangen of repareren kan op heel veel soorten manieren, afhankelijk van uw type dak en dakconstructie. Eén ding hebben al die manieren gemeen, en dat is dat het goed moet gebeuren. De dakbedekking beschermt namelijk de dakconstructie tegen regen, hagel, sneeuw en zon. Daarnaast houdt een goed aangelegde dakbedekking uw huis tocht- en vochtvrij.

Op welke manier uw dakbedekking wordt aangebracht en welk materiaal we daarvoor gebruiken, is ten eerste afhankelijk van uw type dak. Voor platte daken zijn er andere methodes en materialen dan voor een hellend dak.

Soorten dakbedekking op een plat dak

Qua materiaal hebben we verschillende opties bij platte daken, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Bitumen dakbedekking: goedkoop en ijzersterk

Bitumen dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd. Het is het goedkoopste materiaal om je dak mee te bedekken, maar het is wel ijzersterk. Daardoor is bitumen de meest gekozen vorm van dakbedekking. Een bitumen dakbedekking gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee.

EPDM dakbedekking: een goede investering

EPDM is een waterdichte rubbersoort. EPDM wordt steeds meer gekozen als materiaal voor het bedekken van platte daken. Het is niet het goedkoopste materiaal, maar het is wel een investering waar u lang profijt van zult hebben. Het heeft namelijk maar weinig onderhoud nodig en gaat daarnaast heel lang mee: zo’n 40 jaar! Daarmee is de levensduur veel langer dan die van veel andere materialen.

EPDM is verder een stevig materiaal, dat zelden scheurt. Als er toch een reparatie van EPDM dakbedekking nodig is, dan is die vaak eenvoudig uit te voeren met een zelfklevende folie.

Dakbedekking aanbrengen op een plat dak

Bij 040 Dakdekker zijn er drie manieren die we het meest toepassen als het gaat om dakbedekking aanbrengen op een plat dak.

Dakbedekking los leggen

Een methode die we veel gebruiken, is het los leggen van de dakbedekking. Een voordeel hiervan, is dat het materiaal alle ruimte heeft om te krimpen en uit te zetten.

Wordt de dakbedekking los gelegd, dan is het belangrijk dat we een goede onderlaag voor de dakbedekking aanbrengen bovenop de dakbedekking of het isolatiemateriaal. Met deze ‘ballastlaag’ zorgen we ervoor dat het materiaal niet op kan waaien. Ook beschermt de ballastlaag de dakbedekking tegen UV-straling van de zon en zorgt het ervoor dat u over het dak kunt lopen.

Vaak is de ballastlaag een laag grind of tegels. Zo’n laag is zwaar, soms wel 150 kilo per vierkante meter. Daar moet de hele dakconstructie op berekend zijn. Het los leggen van de dakbedekking is dus niet voor ieder huis een geschikte methode. Wilt u weten of uw dakconstructie het gewicht van losse dakbedekking kan dragen? Wij berekenen dit graag voor u.

Dakbedekking vastschroeven

Als losse dakbedekking geen optie is, dan kunt u ervoor kiezen om de dakbedekking vast te laten schroeven. U schroeft dan de dakbedekking aan de onderconstructie vast. Dat doen we bij 040 Dakdekker op platte daken met een houten ondergrond.

Wat in het geval van vastschroeven wel handig kan zijn, is een volgring. Een volgring is een metalen plaatje, dat de druk netjes verdeelt. Daardoor drukt de schroef niet door de dakbedekking heen en kan het geheel niet loskomen.

Een ballastlaag is in het geval van vastschroeven niet nodig, maar als het gewicht niet te zwaar mag zijn, is vastschroeven alsnog geen goed idee. Doordat de dakbedekking aan de onderconstructie wordt verbonden, kan er geen materiaal opwaaien. Dat verzwaart de totale dakconstructie.

Dakbedekking vastplakken

De laatste methode die we vaak toepassen bij platte daken, is het vastplakken van de dakbedekking. Dat kan niet op een houten ondergrond. Een steenachtige onderconstructie, zoals beton, is hiervoor wel geschikt.

Bij het vastplakken van dakbedekking, brengen we eerst een primerlaag aan. Pas als die droog is, beginnen we met het aanbrengen van de dakbedekking. Die plakken we er vervolgens deels of geheel op. Dat doen we met speciale lijm, of door middel van branden.

Bij dat laatste verwarmen we de onderste laag van de bitumen dakbedekking. Die wordt vervolgens zacht, waarna we hem plaatsen. Als de laag afkoelt, hecht deze vast aan de dakconstructie.

Dakbedekking op een hellend dak

De methodes en materialen van platte daken zijn vaak ook toe te passen op daken met een erg lichte helling van tussen de 10 en de 20 graden, maar daar wordt vaak niet voor gekozen. Op een hellend dak gebruiken we meestal andere manieren en materialen voor het aanbrengen van de dakbedekking. Er zijn vier veelgebruikte soorten materiaal, die we allemaal op andere manieren aanbrengen.

Dakpannen: in alle soorten en maten

Dakpannen zijn het meest bekend en ze zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er kleine, kleidakpannen wat grotere, betonnen soorten dakpannen en kunt u kiezen of u bijvoorbeeld zwarte of oranje pannen wilt. Hierdoor kunt u er met dakpannen voor zorgen dat uw dak past bij het karakter van uw woning. Dat maakt dakpannen erg populair.

Dakpannen moeten in Nederland verplicht worden vastgezet. Soms wordt dat gedaan met lijm, maar panhaken zorgen ervoor dat de pannen steviger vastzitten. Met panhaken kun je de dakpannen met elkaar verankeren, waardoor ze er bijna niet meer af kunnen waaien. Dakpanlijm wordt overigens wel veel gebruikt bij het repareren van dakpannen.

Dakpanplaten: een goedkoper alternatief

Een alternatief voor dakpannen dat tegenwoordig ook veel gekozen wordt, zijn dakpanplaten. Dakpanplaten hebben de look van dakpannen, maar zijn in aanschaf vaak stukken goedkoper. Daarbij gaat het aanleggen sneller, omdat er bij dakpanplaten in één keer grote stukken kunnen worden gelegd.

Ook zijn dakpanplaten over het algemeen lichter dan dakpannen, waardoor uw dakconstructie niet heel sterk hoeft te zijn. Een laatste voordeel is de goede isolatie van dakplaten, vooral wat betreft geluid.

Dakleien: strak en modern

Leien lijken op een soort platte dakpannen. Ze zorgen voor een strakke uitstraling en worden daarom vaak gebruikt op moderne woningen. Net als bij dakpannen is er een uitgebreid aanbod aan dakleien, waardoor u veel keuze heeft.

Ten opzichte van dakpannen hebben dakleien het voordeel dat ze lichter zijn. Daardoor kunnen we ze ook op zwakkere dakconstructies als dakbedekking aanbrengen. Ook gaan dakleien langer mee dan dakpannen, en is het met dakleien gemakkelijker om dakbedekking aan te brengen op een dak met een ongebruikelijke vorm. De prijs van leien ligt echter hoger, dus dat is iets waarmee u rekening dient te houden.

Het goed aanbrengen van een leien dakbedekking is vakwerk, wat u het best door experts kunt laten doen. De leien worden met leihaken aan de tengellatten en de panlatten vastgemaakt. Om dat goed te doen, is veel precisie en oog voor detail nodig.

Wat kost dakbedekking aanbrengen?

De kosten van dakbedekking aanbrengen zijn afhankelijk van het type dak, de grootte van het dak en het materiaal dat wordt gebruikt. In onderstaand schema hebben we de gemiddelde prijzen per vierkante meter (inclusief plaatsing) voor u op een rijtje gezet. Ook de levensduur van het materiaal is hierin meegenomen.

Prijs                               Levensduur
Bitumen   €45,- per m2                               25 jaar
EPDM €50,- per m2                               40 jaar
Dakpannen (klei) €60,- per m2                               50 jaar
Dakpannen (beton)                €50,- per m2                               30 jaar
Dakplaten €25,- per m2                               20 jaar
Dakleien €70,- per m2                               50 jaar

 

Wanneer moet dakbedekking worden vervangen?

Als een dak aan vervanging toe is, kunt u dat op verschillende manieren zien. Op een oud, plat dak ontstaan dan bijvoorbeeld scheuren en barsten. Die veroorzaken in sommige gevallen lekkages. Dat is een teken dat uw platte dak vervangen moet worden, of in ieder geval een goede onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook op een hellend dak zijn er vaak tekenen te herkennen als er vervanging nodig is. Vaak ziet u dat de dakpannen, -platen of -leien wat gaan verschuiven. Ook dan ontstaan er soms lekkages.

Belangrijk is om bij het zien van de eerste gebreken direct in te grijpen. Dan kan het dat een reparatie of gedeeltelijke renovatie voldoende is om er weer een paar jaar beschermd bij te zitten. We vervangen dan bijvoorbeeld alleen een aantal pannen of het deel van het dak waar een lekkage ontstaat.

Wacht u te lang? Dan is het mogelijk dat u een compleet nieuwe dakbedekking (soms zelfs inclusief de dakconstructie) moet laten aanbrengen. Daar hangt een prijskaartje aan, al bent u er dan wel zeker van dat u weer een hele tijd vooruit kunt met uw dak.

Neem contact op

Dakbedekking aanbrengen, vervangen en repareren kan op veel verschillende manieren. U kiest op basis van uw type dak, plat of hellend, maar ook op basis van smaak, budget en de sterkte van uw dakconstructie.

Is uw dak aan vervanging of onderhoud toe? Of wilt u dakbedekking laten aanbrengen op uw nieuwbouwwoning? Neem dan contact op via het contactformulier hieronder, stuur een mail naar info@040dakdekker.nl, bel naar 040-2051882 of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Deskundig
Betrouwbaar
Snelle service

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

10

Onze klanten beoordeelden 040Dakdekker met een gemiddelde score van: 10. Wilt u weten hoe 040Dakdekker door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040Dakdekker vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×