Wanneer moet je een bitumen dak vervangen?

Extreme kou, neerslag en uv-straling. Het bitumen dak van uw huis of schuur heeft door de jaren heen heel wat te verduren. Goed onderhoud is daarom noodzakelijk. Hoewel een bitumen dak sterk is en een lange levensduur heeft, is het belangrijk om het tijdig te vervangen. Maar hoe weet u nou precies wanneer een bitumen dak aan vervanging toe is?

Lees verder

Bitumen is veruit de meest gekozen dakbedekking voor platte daken. En dat is niet verwonderlijk; bitumen is een dakleer dat gemaakt is van overblijfselen uit aardolie. Hierdoor is het duurzaam, gemakkelijk en veilig te verwerken en is het goed bestand tegen vocht. Bovendien is bitumen sterk genoeg voor bijvoorbeeld een dakterras of zonnepanelen. We zien bitumen daken vooral bij schuurtjes, veranda’s en dakkapellen.

De levensduur van een bitumen dak

Een plat dak is kwetsbaarder dan een schuin of licht hellend dak en heeft daarom veel onderhoud nodig. Wanneer een bitumen dak goed onderhouden is, gaat deze zo’n 20 à 30 jaar mee.

Licht onderhoud zoals het verwijderen van bladeren, mos en alg kunt u gemakkelijk zelf doen. Bij kleine, plaatselijke schade is het raadzaam om een erkende dakdekker in te schakelen. Zo voorkomt u ernstige schade, lekkage en vroegtijdige vervanging van je bitumen dak.

De meest voorkomend signalen dat u dak aan onderhoud toe is zijn:

Blaasvorming onder het bitumen

Heeft u dak blaasjes onder het bitumen? Dat wijst op vocht of waterdamp onder de bedekking.

Blaasvorming ontstaat wanneer water onder de dakbedekking komt en niet meer weg kan. De blaasjes zijn vaak een voorbode van barsten en scheuren in het dak. Wees er dus op tijd bij!

Barstjes en scheuren in het bitumen

Wanneer uw bitumen dak barstjes of scheuren heeft, is uw dak niet meer waterdicht. Dit kan ernstige lekkage en schimmelvorming tot gevolg hebben. Zonde, want scheurtjes kunnen vaak eenvoudig gerepareerd worden.

Tip: lees onze projectblog ‘lekkage bitumen dak‘ om te lezen hoe wij een bitumen dak lekkage hebben opgelost.

Het vervangen van een bitumen dak

Wanneer een bitumen dak vervangen moet worden hangt van verschillende factoren af. Bitumen veroudert bijvoorbeeld door zonlicht. Een dak dat grotendeels in de schaduw ligt, zal dus minder snel vervangen moeten worden dan een dak dat blootgesteld wordt aan veel zonlicht.

Daarnaast zijn er verschillende soorten bitumen, waarvan de kwaliteit bepaalt wanneer het aan vervanging toe is. Simpelweg kunt u stellen dat de dakbedekking vervangen moet worden als het poreus is of dreigt te gaan lekken.

Hebt u echter grote schade of vaak terugkerende schade, dan is het ook verstandig om het bitumen op uw dak te vervangen. Een versleten dak repareren is vaak moeilijker en duurder dan het vervangen.

Vervangen van bitumen dak

Het renoveren van een bitumen dak

Heeft jouw bitumen dakbedekking zijn beste tijd gehad en moet het vervangen worden? Stel deze klus dan niet te lang uit en schakel een vakman in.

Een bitumen dakbedekking wordt op het dak gebrand. Het te laat of verkeerd vervangen van een bitumen dak kan uw dakconstructie aantasten. Hierdoor kunnen de kosten voor een dakrenovatie flink oplopen.

Bitumen dak laten vervangen?

Interesse in het laten vervangen van jouw bitumen dak? Vraag een offerte aan of neem telefonisch contact met ons op via 040-2051882. Natuurlijk kan u ook een mail sturen naar info@040dakdekker.nl.

 

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×