Lekkage plat dak opsporen en oplossen: waar let je op?

De winter staat weer voor de deur. Hoewel een plat dak tegenwoordig net zo goed tegen verschillende weersomstandigheden kan als een schuin dak, kan het natuurlijk voorkomen dat je platte dak gaat lekken. Een lekkage moet snel verholpen worden. Als je een lekkage aan je platte dak zelf wilt opsporen en oplossen, zijn dit de punten waar je op moet letten.

Lees verder

Lekkage plat dak: voorzorgsmaatregelen

Vocht op het plafond of aan de muren is vaak het eerste teken van een lekkage aan het dak. Omdat vocht ernstige schade kan aanbrengen aan uw dakconstructie, is het zaak om de lekkage zo spoedig mogelijk te verhelpen.

Hoewel het repareren van een plat dak niet moeilijk hoeft te zijn, is het opsporen van het lek vaak een hele zoektocht.
Zorg bij het betreden van een plat dak altijd voor uw eigen veiligheid: gebruik een stabiele ladder, draag stevige schoenen en haal een noodreparatie-set met zeil in huis.

Lekkage plat dak opsporen: 3 stappen

Een lekkage aan een plat dak opsporen is lastig. Dat komt omdat het lek niet altijd boven zichtbare vochtplekken hoeft te zitten.

De meest voorkomende oorzaken van een lekkage aan een plat dak zijn: vocht en vorst tussen de naden van de dakbedekking, een verstopte dakgoot en gescheurd daklood.

U doet er verstandig aan om uw dak eerst op deze punten te controleren:

1. Controleer de dakbedekking

Controleer de naden en overlappingen van de dakbedekking: ziet u hier regenwater dat is blijven liggen? Zijn er openingen? Dikke kans dat hier lekkage is ontstaan.

2. Controleer de dakgoot

Een dakgoot kan veel vuil verzamelen: takken, mos en algen. Als het afvoersysteem van uw dak daardoor verstopt raakt, probeert water een eigen weg te vinden. Vaak met een lekkage en een kapot afvoersysteem tot gevolg. Check daarom uw dakgoot en regenpijpen.

3. Controleer het daklood

Op platte daken zien we veel daklood. Daklood wordt gebruikt om een waterdichte overgang te maken van het dak naar dakkapellen of schoorstenen. Ga na of het daklood goed aansluit op het dak en of er geen gaten of openingen zitten.

Naast deze veelvoorkomende oorzaken, kunnen ook aansluitingen met het dak van de buren of met een lichtkoepel voor een lekkage zorgen. Het is dus slim om alle aansluitingen van het platte dak te controleren.

Tip: lees onze projectblog ‘lekkage bitumen dak‘ hoe wij een bitumen dak lekkage hebben opgelost.

Specialist nodig?

Hebt u de plek van de lekkage aan het platte dak opgespoord? Dek het dan af met een groot zeil om meer wateroverlast te voorkomen. Natuurlijk is het fijn als u een lekkage zelf kunt verhelpen. Houd in uw achterhoofd, dat een reparatie met een pasta meestal een tijdelijke oplossing is. Vaak moet delen van het dakleer of rubber vervangen worden.

Bij een lekkage aan het (platte) dak moet altijd de rest van het dak worden gecontroleerd.

Een lekkage kan namelijk een signaal zijn dat de dakbedekking niet goed is gemonteerd of niet meer goed beschermd. 040 Dakdekker kan u hierover informeren. Neem telefonisch contact op via 040-2051882 of mail naar info@040dakdekker.nl.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×